Toscana

Italiens vinøse hjerte. Et romantisk landskab med vidunderlige byer og en region med et kludetæppe af berømte appellationer som Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Bolgheri og Morellino di Scansano.

Indtil begyndelsen af 1980’erne var hele området præget af gamle traditioner og metoder. En stor del af vinen blev tappet på den bastomvundne fiasco-flaske, og rigtigt store vine var der ikke tale om.

Da man indførte DOC-reglerne, stadfæstede man de gamle traditioner, så det blev meget svært at rokke ved dem.

Men rokket blev der, og foregangsmanden i denne kamp var marchese Piero Antinori, hvis familie har handlet med vin siden 1385. Sammen med sin onkel lavede han en vin, hvori indgik den forbudte drue Cabernet Sauvignon.

Han lagrede vinen på franske træfade – og solgte den med stor succes. Det blev til flere vine, der overtrådte reglerne. Vinene kunne ikke prale med DOC-appellationen. De var kun bordvine. Men de solgtes til høje priser. Sådan skabtes de såkaldte supertoskanere. I dag er reglerne på mange punkter blevet lempet for at fremme kvaliteten.